Frilansande webbutvecklare och grafiker

Jag heter Anders och bor strax söder om Göteborg. Jag är frilansande webbutvecklare och webbdesigner och har en lång karriär som grafiker bakom mig. Jag har jobbat i Photoshop och Indesign samt en mängd andra program. Jag har även studerat fotografi och grafisk design.

2017 gjorde jag ett karriärbyte och gick en 2-årig YH-utbildning i webbutveckling, och har jobbat 6 månader med webbutveckling inom Fintech. Jag har byggt diverse webbplatser med WordPress etc sedan 1998 (typ).

Jag vänder mig till i första hand småföretag och medelstora företag i Göteborg med omnejd (Mölndal, Mölnlycke, Kungsbacka, Varberg, Borås) men även hela Sverige såklart.

Mitt uppdrag: Jag skapar hemsidor för företag som hjälper dem öka sin försäljning och vinst. Sajterna är snygga, snabba och säkra och gillas av både sökmotorer och människor.

Simpliweb – Tech meets creativity!

Ägare av Simpliweb Production
Medlem i Företagarföreningen Högsbo-Sisjön

Jag använder mig av programvaror och tekniker som är erkända och producerar högkvalitativa resultat.

WordPress logotype wmark 1
WordPress
adobe xd seeklogo.com
Adobe XD
adobe photoshop cc seeklogo.com
Adobe Photoshop
Adobe InDesign CC icon
Adobe Indesign
logo product screenflow
Screenflow

Från grafiker till frilansande webbutvecklare

Efter 27 år som grafiker påbörjade jag 2017 resan mot ett annat yrke – webbutvecklare. Jag har aldrig tidigare sysslat med programmering så det var en stor utmaning att på lite äldre dar sätta sig på skolbänken och börja koda! Det har varit en krokig väg, men jag har aldrig gett upp.

Idag får jag chansen att jobba med både teknik och kreativitet; vi kan verkligen prata om att använda både höger och vänster hjärnhalva.

När man jobbar med webbdesign har man givetvis nytta av en sådan grafisk bakgrund som jag har. Jag ser detaljer som andra inte ser. Jag reagerar till exempel direkt när färger inte matchar, och samma sak gäller dålig läsbarhet av text, för att inte tala om bilder och grafik av låg kvalitet.

Så när jag bygger hemsidor ser jag till att hålla designen enkel och snygg. Hoppas du håller med!

Teknik och kreativitet

Redan som barn … äh ska väl inte bli långdragen;) Jag hade i alla fall ett stort intresse för musik och teckning tidigt i livet – alltså den kreativa delen.

Mitt intresse för teknik måste ha börjat när jag fick min stereoanläggning vid 15 års ålder och när jag senare började spela i band. Jag var naturligt fascinerad av ny teknik och lärde mig enkelt. Köpte min första Mac (en Performa) i början av 90-talet för att lära mig grafikeryrket bättre. Innan folk började fingra på smartphones, fingrade jag på en Palm Pilot och innan sociala medier var ett begrepp så hade jag ett MySpace-konto, startade WordPress-blogg 2007, har producerat videoguider på bl a Youtube o s v.

Och på den vägen är det… Idag får jag mitt lystmäte i och med att jag jobbar med webb. Tekniken inom detta område ändras hela tiden och förbättringar sker dagligen inom olika aspekter av webbutveckling och webbdesign. Jätteroligt och samtidigt utmanande för man kan inte hänga med i allt. Jag fokuserar nu mest på WordPress, säkerhet och optimering.


Bakgrund

FöretagYrkesroll
Waya Finance & TechnologyWebbutvecklare (2020)
GrafiaGrafiker, bildretuschör (1998-2017)
Varbergs LitoGrafiker, scanneroperatör (1989-1997)
SkolaUtbildning
BatteriGrafisk Design (2019)
IT-högskolanWebbutvecklare – CMS (2017-2019)
Högskolan i JönköpingFotografi – visuell kommunikation (2011-2012)
Forsbergs skolaGrafisk design och bild (1995-1996)
Se min Linkedin-profil för mer info om utbildningar och yrken.

Kolla in mina tidigare projekt!

Vanliga frågor

Varför frilans?

Att jobba som frilansande webbutvecklare innebär som ordet antyder en viss frihet. Jag har tidigare alltid haft fasta tjänster som givetvis ger trygghet och andra fördelar. Samtidigt är man låst vid vissa arbetstider, arbetsplats, företagskultur etc. Nu råder jag över mig själv och kan erbjuda rimliga priser eftersom jag har låga omkostnader.

Har man nytta av grafisk kompetens som webbutvecklare?

Ja, eftersom jag med min bakgrund har lång erfarenhet av problemlösning och ”teamwork” samt hur man jobbar strukturerat och fokuserat. Som grafiker har man även koll på grafisk design samt lite mer tekniska aspekter såsom upplösning, bildkvalitet och optimering, färgrymd etc.

Hur optimerar man en hemsida så att den laddar snabbt?

Det är en hel vetenskap men i korta drag ser man till att alla filer är så små och kompakta som möjligt. Det handlar om att minimera antal hämtningar och skickningar av filer mellan server och klient (användarens webbläsare). På servernivå är PHP-version och cachningsteknik andra aspekter.