Webbdesign

När internet och world wide web klev in i gemene mans vardag någon gång i mitten eller slutet av 90-talet var design av hemsidor något helt nytt. I början var det till exempel inte möjligt att ”streama” video i en webbläsare. Och CSS (Cascading Style Sheets) som man idag använder för att med kod ge olika element färg och form var inte uppfunnet än.

Så hemsidor såg rätt primitiva ut om man jämför med vad man kan göra idag. Med tidens gång har olika trender kommit och gått och utvecklingen har gått snabbt både vad gäller teknik och design.

Efter 2015 kan man säga att allt har stabiliserats vad gäller webbdesign och vi har tillgång till fantastiska teman, lättviktiga animeringar, responsiv design och snygga bilder.

De flesta bilder på denna sajt kommer från Unsplash, och det finns liknande sajter. Självklart är det bästa med egna bilder tagna av ett proffs, men vill man snabbt få upp en hemsida är dessa bildtjänster ett utmärkt alternativ.

Och video kan lätt ”bäddas in” från din egna Youtube-kanal, så det tar inte utrymme på din server och filmerna visas med bästa komprimering för webb.

Som sagt, man kan göra mycket nuförtiden och jag tillämpar de senaste teknikerna. Har du en hemsida som behöver fräschas upp? Kontakta mig.

Responsiv design

När vi började använda smartphones till bland annat att surfa på webben blev förutsättningarna annorlunda för att skapa bra webbdesign och användarupplevelse.

Dels handlade det om att se till att hemsidorna laddade snabbt även på mobiluppkoppling, dels handlade det om att sidorna skulle vara läsbara och snygga på olika enheter (mobil, läsplatta, datorskärm).

Responsiv design blev grejen, dvs hemsidan anpassades efter vilken enhet som användes. Så text och olika element såg nu olika ut för mobil och webb.

Eftersom mobilsurfandet har ökat är det viktigt att din hemsida är mobilanpassad. Även Google lägger stor vikt vid detta så det påverkar din ranking där.

För att enkelt se om en hemsida är mobilanpassad eller inte kan du dra i webbläsarfönstret i sidled in mot mitten. Om sidan ”beskärs” så är den inte mobilanpassad, om kolumner, text och bild placeras om så att allt är läsbart med ett smalare fönster, då är den mobilanpassad.

Läs även om hur jag kan hjälpa dig att få en snabbare hemsida.

Dags för en uppfräschning av din hemsida? Låt mig ge den en modern design

Exempel: omodern webbdesign

Nedan är Apples hemsida från 1997. Seriftypsnitt i brödtext och färger som ej matchar. Ganska kluttrigt eller hur?

apple web1 new2
Apples hemsida 1997

Exempel: modern webbdesign

Numera är Apple stilbildande även vad gäller webbdesign som man kan se nedan. Stilrent och minimalistiskt.

apple web site
Apples hemsida 2018

Webbutveckling

Programmering för webb

Vad omfattar begreppet webbutveckling? Kort sagt så handlar det om programmering för webbapplikationer/webbsystem och/eller webbplatser. Med de så kallade ”frontend”-teknikerna HTML, CSS och JavaScript bygger man det som användaren ser – hemsidans eller webbappens struktur, navigering, design och viss funktionalitet. I ”backend” används programmeringsspråk som PHP, Java, C#, Ruby, JavaScript o s v för att hantera databaskopplingar, logik, API-kopplingar etc. Man kan även jobba med så kallade CMS:er, vilket jag mestadels gör (WordPress).

Webbutveckling innefattar även webbdesign, dvs webbplatsens utseende. Som grafiker lägger jag stor vikt att din sajt har bra läsbarhet, konsekvens vad gäller färger och typsnitt och grafiska element, och gärna snygga bilder. Jag har lång erfarenhet av bildretusch och färgkorrigeringar av bilder så att kunna bidra med bildseende och känsla för detaljer i webbdesign-arbetet är lite av min spetskompetens. Jag jobbar även med att se till att sajten ser bra ut för dator, mobil och iPad.

WordPress webbutveckling

Vad jag gör är mestadels är att bygga ditt företags hemsida med ett WordPress-tema. Då får man mycket gratis och sparar tid, men med temat jag använder finns det dessutom stora möjligheter att anpassa sajten efter just ditt företags behov.

Ibland kan det behövas fixas funktionalitet eller utseende och då skriver jag kod som implementeras i temat på ett sätt som ändå klarar temauppdateringar utan att specialösningarna skrivs över.

Plugins (tillägg, moduler)

När man jobbar i WordPress brukar man få lägga en del tid på att efterforska vilka plugins som behövs för vissa ändamål. Eftersom det finns 100 000-tals  wordpress-tillägg så finns det stora valmöjligheter minst sagt. Så man får jämföra, testa och utvärdera vilket plugin man ska välja. När det är gjort ska tillägget konfigureras så att allt funkar som det ska.

Säkerhet och drift

Vidare behöver man se till att PHP,  Wordpress, aktuellt tema och aktuella plugins är uppdaterade. Det kommer uppdateringar från tillverkarna med jämna mellanrum och ibland kan det bli konflikter. Vill du köra med automatiska uppdateringar kan det funka men det kan också hända att det blir strul. Du kan annars låta mig sköta alla uppdateringar då jag kontrollerar att inget konstigt händer. I mina Säkerhet och drift-paket tar jag hand om detta.

API:er, teknisk SEO och optimering

Andra uppgifter kan handla om att implementera tredje parts API:er för ditt företags hemsida. Teknisk SEO (sökmotoroptimering) tycker jag ingår i en webbutvecklares roll. Det kan även handla om att optimera din sajt så att den laddar snabbt om du så önskar (vilket också är en del av teknisk SEO).

Jag har skrivit lite mer i ett blogginlägg om ämnet webbutveckling.

Beställ någon av mina webbtjänster