Webbdesign och webbutveckling

Jag vill ha en enkel process för att skapa hemsidor. Mitt arbetsflöde är minimerat för att hålla ner kostnaderna för dig, utan att tumma på kvaliteten. Jag jobbar helst i Wordpress.

Wordpress-utvecklare har olika tillvägagångssätt vilka har olika för- och nackdelar. Själv använder jag ett tema som laddar mycket snabbt. Mitt sätt att jobba skapar ingen överflödig kod som så kallade "page builders" har en tendens att göra. Jag använder Wordpress och temats "blockbuilder" samt kodar vid behov. Temat är anpassningsbart i det oändliga och älskas av utvecklare.

Omsorgsfull design

Med min långa erfarenhet som grafiker har jag en stor kunskap som jag drar nytta av i mitt webbdesign-arbete. Jag vet hur man optimerar bilder, jag ser om loggor är oskarpa (tro mig det är inte alla som gör det), jag har koll på läsbarhet, färger och en mängd andra detaljer. Det sitter i ryggmärgen på mig efter cirka 30 år som grafiker.

Snabbhet och optimering

Temat jag använder laddar mycket snabbt! Tecknar du dessutom webbhotell hos mig och väljer ”Guld”-paketet kommer din sajt ge en fantastsk användarupplevelse. Väljer du ”Brons” eller ”Silver” kan jag ändå optimera din sajt så att den laddar snabbt. Snabbhet är en av de viktigaste aspekterna i användarupplevelsen (UX).

Användarupplevelse

Användarupplevelse eller ”User Experience”, innefattar förutom säkerhet och snabbhet, en logisk struktur av ditt innehåll, vettig och lättförståelig navigering, en mobilanpassad sajt och modern design. Jag varierar gärna med text, bild, video. Relevant innehåll, snygg typografi och god läsbarhet är andra viktiga faktorer.

MODERN WEBBDESIGN • SENASTE TEKNIKEN • FOKUS PÅ ANVÄNDARUPPLEVELSEN

Anpassningar

Det faktum att jag använder ett tema innebär inte att alla hemsidor jag gör ser likadana ut. Temat ger mig en grundstomme som spar utvecklingstid, men… vi anpassar typsnitt och färger enligt dina önskemål och med dina bilder och texter får du en unik sajt. Jag kan även gå in i koden och skapa till exempel animeringar eller anpassad design.

WordPress fördelar

WordPress är det i särklass mest populära CMS:et (”Content Managment System”) och det innebär att många utvecklare skapar funktionalitet som kan läggas till via så kallade plugins. Det handlar om e-handel, flera språk, nyhetsbrevstjänst, bildgalleri, utbildningssystem och så vidare. Och med det enkla användargränssnittet kan du själv lägga till eller ändra innehåll.

Säkerhet

WordPress popularitet innebär att hackare lockas till WordPress-sajter, på samma sätt som att virustillverkare lockas till Windows-datorer. Det finns dock ett flertal åtgärder man kan göra för att få din sajt så säker som möjligt. Andra aspekter är att se till att plugins, teman, wordpress och php, är uppdaterade och lirar ihop. Teckna Säkerhet & drift-avtal med mig!

E-HANDEL • FLERA SPRÅK • NYHETSBREV • ANIMERINGAR ETC, ETC

Mer om webbutveckling

Programmering för webb

Vad omfattar begreppet webbutveckling? Kort sagt så handlar det om programmering för webbapplikationer/webbsystem och/eller webbplatser. Med de så kallade ”frontend”-teknikerna HTML, CSS och JavaScript bygger man det som användaren ser – hemsidans eller webbappens struktur, navigering, design och viss funktionalitet. I ”backend” används programmeringsspråk som PHP, Java, C#, Ruby, JavaScript o s v för att hantera databaskopplingar, logik, API-kopplingar etc. Man kan även jobba med så kallade CMS:er, vilket jag mestadels gör (WordPress).

Webbutveckling innefattar även webbdesign, dvs webbplatsens utseende. Som grafiker lägger jag stor vikt att din sajt har bra läsbarhet, konsekvens vad gäller färger och typsnitt och grafiska element, och gärna snygga bilder. Jag har lång erfarenhet av bildretusch och färgkorrigeringar av bilder så att kunna bidra med bildseende och känsla för detaljer i webbdesign-arbetet är lite av min spetskompetens. Jag jobbar även med att se till att sajten ser bra ut för dator, mobil och iPad.

WordPress webbutveckling

Vad jag gör är mestadels är att bygga ditt företags hemsida med ett WordPress-tema. Då får man mycket gratis och sparar tid, men med temat jag använder finns det dessutom stora möjligheter att anpassa sajten efter just ditt företags behov.

Ibland kan det behövas fixas funktionalitet eller utseende och då skriver jag kod som implementeras i temat på ett sätt som ändå klarar temauppdateringar utan att specialösningarna skrivs över.

Plugins (tillägg, moduler)

När man jobbar i WordPress brukar man få lägga en del tid på att efterforska vilka plugins som behövs för vissa ändamål. Eftersom det finns 100 000-tals  wordpress-plugins så finns det stora valmöjligheter minst sagt. Så man får jämföra, testa och utvärdera vilket plugin man ska välja. När det är gjort ska pluginet konfigureras så att allt funkar som det ska.

Säkerhet och drift

Vidare behöver man se till att PHP,  Wordpress, aktuellt tema och aktuella plugins är uppdaterade. Det kommer uppdateringar från tillverkarna med jämna mellanrum och ibland kan det bli konflikter. Vill du köra med automatiska uppdateringar kan det funka men det kan också hända att det blir strul. Du kan annars låta mig sköta alla uppdateringar då jag kontrollerar att inget konstigt händer. I mina Säkerhet och drift-paket tar jag hand om detta.

API:er, teknisk SEO och optimering

Andra uppgifter kan handla om att implementera tredje parts API:er för ditt företags hemsida. Teknisk SEO (sökmotoroptimering) tycker jag ingår i en webbutvecklares roll. Det kan även handla om att optimera din sajt så att den laddar snabbt om du så önskar (vilket också är en del av teknisk SEO).

Jag har skrivit lite mer i ett blogginlägg om ämnet webbutveckling.

Begär offert webbdesign & webbutveckling

utvecklare