Snyggare hemsida

När internet och world wide web klev in i gemene mans vardag någon gång i mitten eller slutet av 90-talet var design av hemsidor något helt nytt. I början var det till exempel inte möjligt att ”streama” video i en webbläsare. Och CSS (Cascading Style Sheets) som man idag använder för att med kod ge olika element färg och form var inte uppfunnet än.

Så hemsidor såg rätt primitiva ut om man jämför med vad man kan göra idag. Med tidens gång har olika trender kommit och gått och utvecklingen har gått snabbt både vad gäller teknik och design.

Efter 2015 kan man säga att allt har stabiliserats vad gäller webbdesign och vi har tillgång till fantastiska teman, lättviktiga animeringar, responsiv design och snygga bilder.

De flesta bilder på denna sajt kommer från Unsplash, och det finns liknande sajter. Självklart är det bästa med egna bilder tagna av ett proffs, men vill man snabbt få upp en hemsida är dessa bildtjänster ett utmärkt alternativ.

Och video kan lätt ”bäddas in” från din egna Youtube-kanal, så det tar inte utrymme på din server och filmerna visas med bästa komprimering för webb.

Som sagt, man kan göra mycket nuförtiden och jag tillämpar de senaste teknikerna. Har du en hemsida som behöver fräschas upp? Kontakta mig.

Responsiv design

När vi började använda smartphones till bland annat att surfa på webben blev förutsättningarna annorlunda för att skapa bra webbdesign och användarupplevelse.

Dels handlade det om att se till att hemsidorna laddade snabbt även på mobiluppkoppling, dels handlade det om att sidorna skulle vara läsbara och snygga på olika enheter (mobil, läsplatta, datorskärm).

Responsiv design blev grejen, dvs hemsidan anpassades efter vilken enhet som användes. Så text och olika element såg nu olika ut för mobil och webb.

Eftersom mobilsurfandet har ökat är det viktigt att din hemsida är mobilanpassad. Även Google lägger stor vikt vid detta så det påverkar din ranking där.

För att enkelt se om en hemsida är mobilanpassad eller inte kan du dra i webbläsarfönstret i sidled in mot mitten. Om sidan ”beskärs” så är den inte mobilanpassad, om kolumner, text och bild placeras om så att allt är läsbart med ett smalare fönster, då är den mobilanpassad.

Läs även om hur jag kan hjälpa dig att få en snabbare hemsida.

Dags för en uppfräschning av din hemsida? Låt mig ge den en modern design!

Exempel: omodern webbdesign

Nedan är Apples hemsida från 1997. Seriftypsnitt i brödtext och färger som ej matchar. Ganska kluttrigt eller hur?

apple web1 new2
Apples hemsida 1997

Exempel: modern webbdesign

Numera är Apple stilbildande även vad gäller webbdesign som man kan se nedan. Stilrent och minimalistiskt.

apple web site
Apples hemsida 2018